Wees jezelf op social media – gastblog

Sinds oktober laat ik elke twee weken iemand aan het woord als gastblogger. Het algemene thema van deze gastblogs is: ‘wat ik ontdekte/vind/wil vertellen van/over Fabiansocial media’. Voor eerdere gastblogs kun je hier kijken.

Vandaag een gastblog van Fabian Boot. Hij is fotograaf, en woont net als ik in Nijkerk. Ik heb hem leren kennen bij een netwerkevent en ik kom hem nu regelmatig tegen. Fabian is gespecialiseerd in mannelijke productfotografie.

Relax! Wees jezelf!
Op dit moment zijn er veel fotografen die allemaal goede foto’s maken en het is erg lastig om aan werk te komen. Veel van deze fotografen werken al een tijd als freelance fotograaf en hebben de grote opdrachtgevers geclaimd. Hoe kom je dan aan het werk als je net om de hoek komt kijken? Je hebt te weinig commercieel werk om te laten zien en geen namen van indrukwekkende opdrachtgevers op je portfolio.

Dat is wat ik me afvroeg: hoe zou ik aan het werk komen in een markt (productfotografie), waar al gigantisch veel spelers zijn? Als je nog geen indrukwekkend portfolio hebt, moet je als een gek zorgen dat je daaraan gaat werken. Daarnaast is het belangrijk dat opdrachten je worden gegund door bedrijven zoals reclamebureaus, groothandels en producenten van producten. Om de kans dat je het voordeel van de twijfel krijgt te vergroten, kan je twee dingen doen. Veel mensen leren kennen (online- en offline netwerken) en gewoon een aardig persoon te zijn. Dat laatste doe je door goed na te denken over hoe je gezien wilt worden door andere mensen. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat mensen me zien zoals ik ben. Daarom heb ik mezelf vanaf het eerste moment voorgenomen om een groot stuk van mezelf en mijn interesses te laten zien.

Personal brand
De mensen moeten dus kennis maken met jou als personal brand. Sociale media kunnen je hierbij helpen. Als je goed zichtbaar bent op internet kan je jezelf zien als een merk. Het leuke is dat jij kan bepalen wat andere mensen van jou zien, hoe het merk er uit ziet. Wil je transparant overkomen, wees dan gewoon eerlijk op internet over wat je doet en waarmee je bezig bent. Mensen mogen van mij weten dat ik naast mijn werk nog meer doe in mijn vrije tijd. Iedereen mag weten dat ik drum, hou van gezelligheid en mijn vriendin Sabine heet. Dit zijn onderwerpen die voor sommige mensen de drempel wegnemen om op me af te stappen en een gesprek te beginnen.

Straal professionaliteit uit
Zorg wel dat je professioneel blijft. Blijf altijd afwegen of je bepaalde informatie (ook de berichten die je deelt of retweet!) moet verspreiden via sociale media. Het moet wel bij jouw brand passen! Soms zit ik wel eens met kromme tenen achter mijn computer over wat mensen allemaal op Facebook zetten. Spelfouten, geen gebruik van leestekens en dan hebben we het nog niet eens over het onderwerp. Veel mensen kunnen jouw berichten bekijken, ook de mensen die niet geïnteresseerd zijn in je wilde verhalen of extreme meningen.

Dit is hoe ik sociale media gebruik: als versterking voor offline zaken doen. Ik geloof er niet in dat ik direct via sociale media opdrachten zal krijgen, maar het maakt de wereld wel een stuk kleiner en makkelijker om regelmatig wat van je te laten horen. Ik gebruik ook niet alle sociale netwerken. Er moet nog wel genoeg tijd over zijn voor je core business!

Wil je zien hoe mijn core business er uit ziet? Kijk dan eens op mijn website! www.fabianboot.nl

Advertenties

One thought on “Wees jezelf op social media – gastblog

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s