… de tip van de (maan)dag: Uitblinkers

Elke maandag publiceer ik een tip van de (maan)dag. Vandaag: Uitblinkers.

UitblinkersTijdens de afgelopen week had ik wat tijd om een boek te lezen. In de bibliotheek viel een boek op die ik al een paar jaar wilde lezen, en dus begon ik aan Uitblinkers van Malcolm Gladwell.

De ondertitel maakte me nieuwsgierig: ‘ waarom sommige mensen succes hebben en andere niet’. Het boek is verdeeld in twee delen: Kansen en De Erfenis. Het begint met een heel verhaal over ijshockey-spelers en een bijbelvers uit Mattheus. Er volgt een uitleg over waarom de geboortedatum van een speler zo belangrijk is, en dat het dus niet alleen om talent gaat maar ook om puur geluk. Het gaat om opstapelend voordeel; een voordeel leidt naar een volgend voordeel, en zo word je zomaar veel beter dan iemand die dat eerste geluk niet had.

Ook is het volgens Gladwell niet zo dat je ‘zomaar’ talent hebt; er is gemiddeld 10.000 uur oefenen nodig om zo goed te worden dat je echt boven anderen uitstijgt. En die kans moet je wel hebben; niet te jong en niet te oud zijn op een moment dat ideaal is in de geschiedenis, het geld hebben of geboren zijn op een plek die daarvoor handig is, helpt ook.

Ook IQ is niet doorslaggevend; het is wat je met je hersenen doet of kan doen, dat het verschil maakt. Het gaat ook om vindingrijkheid, de kansen grijpen en een opvoeding waarin je wordt gestimuleerd om voor jezelf op te komen bijvoorbeeld.

In het tweede deel gaat het over de geschiedenis van landen en culturen die ervoor zorgt dat individuen vaak op een bepaalde manier reageren, en dat daardoor mensen honderden jaren later nog steeds op een bepaalde manier dingen doen. Zo bepaald hoe lang je je over een winkundesom wilt buigen, vaak ook of je hem op gaat lossen of niet. Het gaat dus om doorzettingsvermogen, en niet per se een winkundeknobbel.

Er zaten enkele eye-openers in dit boek waar ik nog steeds op herkauw. Het boek leest heel makkelijk weg, en zet je op een leuke manier aan het denken. Er komen ook leuke discussies uit voort in mijn geval 🙂 Binnenkort wil ik trouwens graag Gladwell’s bekendste boek The Tipping Point gaan lezen.

Advertenties

3 thoughts on “… de tip van de (maan)dag: Uitblinkers

  1. Pingback: Overtuigingskracht | Maaike Ontdekt

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s