… dat je via tijdschriften best miljardair kunt worden

Als je mij vraagt welke ondernemer het volgens mij wel goed heeft gedaan, noem ik al snel Richard Branson. De meeste mensen kennen hem wel, vooral als je zijn bedrijf (bedrijven) of zijn uiterlijk omschrijft. Die man met die baard, brede smile en de baas van Virgin.

Inmiddels heb ik een aantal boeken van hem gelezen. Deze keer las ik zijn autobiografie, waarin hij zijn hele leven verteld van toen hij erg jong was tot afgelopen jaar. Het boek heet ‘Losing my Virginity’.

Een paar woorden die in me opkomen als ik zijn verhaal lees, zijn: doorzetter, alleskunner, kickstarter, avonturier en mazzelaar.

Hij begon al vroeg, op de middelbare school, waar hij een tijdschrift opzette voor studenten. Toen kreeg hij het idee voor Virgin Records, waarmee hij platen (ja ja dat is een paar jaar geleden inderdaad…) verkocht via de post. Daarna kwamen er platenwinkels bij, een platenmaatschappij enz enz.

Op dit moment vallen er onder Virgin iets van 400 bedrijven, van een vliegmaatschappij, healthclubs, verzekeringen en zelfs een bedrijf waarmee hij commerciële ruimtevluchten aan gaat bieden. Van tijdschriftenjongen naar miljardair dus.

Zijn boek leest als een trein (o ja, daar zit hij ook in, de spoorwegen); Branson heeft humor, vertelt heel eerlijk over zijn fouten, problemen en zelfs doodsangsten terwijl hij verschillende wereldrecords op zijn naam zette. Heel bijzonder om te lezen hoe hij het allemaal aanpakte, en hoe het is gelukt. Maar vooral zijn doorzettingsvermogen en successen spreken me erg aan, wat heeft hij veel mee gemaakt!

Het is ook erg goed om te lezen hoe hij zijn brains, contacten en geld inzet voor een betere wereld; hij heeft onder andere The Elders bedacht en opgericht, waarvan Nelson Mandela en Desmond Tuto (ere)leden zijn. Ook zet hij zich in voor biobrandstof en veel zeldzame dierenrassen. Fijn om te zien dat dat ook kan; niet alleen geld verdienen, maar vooral veel lol hebben en daarmee ook de wereld een beetje beter maken.

Ik kreeg veel ideeën en tips voor mijn bedrijf, en ik weet zeker dat dat voor veel mensen geldt. Een echte aanrader, dit boek, net als andere boeken van zijn hand overigens!

Advertenties

5 thoughts on “… dat je via tijdschriften best miljardair kunt worden

  1. Pingback: Inspiratie | Maaike Ontdekt

  2. Hoi Maaike! Richard Branson is dus ’n typisch voorbeeld van een ondernemer die zich dus niet in één ding specialiseert. Kan dus ook werken, ha, ha!
    Ben wel nieuwsgierig geworden naar zijn boeken nu! Goed idee voor mijn Sinterklaaslijstje 🙂

  3. Ja had al eerder over hem geschreven, denk dat ik dan nu toch eens een boe ga lezen van hem 🙂 Welke raad je als eerste aan?

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s