… de tip van de (maan)dag: Screw business as usual

Elke maandag publiceer ik een tip van de (maan)dag. Vandaag: een boek van Richard Branson, ‘Screw business as usual’.

Al jaren ben ik fan van Richard Branson. De oprichter en eigenaar van Virgin, waaronder zo’n 300 bedrijven vallen, is een ondernemer pur sang. Leuk detail is dat hij nooit gestudeerd heeft, maar vroeg van school ging om een tijdschrift te beginnen. Het begin van een heel bijzonder leven. Nu bezit hij onder andere een vliegtuig-, een telefoon- en platenmaatschappij, en organiseert hij zelfs vluchten naar de ruimte.

Maar wat niet iedereen weet, en waar ik achter kwam toen ik zijn boek ‘Screw business as usual’ oftewel ‘Zo niet, dan toch’ las, is dat Virgin Unite ook een deel is van die groep. Dit is een deel dat zich inzet voor een betere aarde, door bijvoorbeeld mensenrechten- en natuurbeschermingsorganisaties te steunen.

Ook is Branson een van de bedenkers van ‘The Elders’, een groep ‘wijze mensen’ die adviseert over allerlei onderwerpen. Een van mijn grote helden Nelson Mandela is ere-lid, en onder andere Kofi Annan en Desmond Tutu zijn lid.

Waar Branson voor pleit, en waar ik me zeer in kan vinden, is dat bedrijven niet maar toe moeten kijken tot de overheid alle problemen wat betreft mensenrechten en moeder Aarde oplost, maar zelf in actie moeten komen. En dat goed doen ook (juist) winst oplevert, zowel letterlijk om de aandeelhouders vrolijk te houden als figuurlijke winst op het gebied van bijvoorbeeld het milieu.

In zijn boek staan heel veel inspirerende voorbeelden van mensen die zich inzetten voor mens, dier en natuur, en daarbij (daardoor?) een goedlopend bedrijf leiden. Juist doordat dit goeddoel in de kern van het bedrijf zit in plaats van ergens in een alinea van het jaarverslag.

Voor veel mensen en bedrijven een totaal nieuwe manier van zaken doen. Jammer genoeg. Want de aarde is te kostbaar om er op deze manier mee om te blijven gaan.

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s