… de koffie-automaat

Na deel 1 met als titel ‘People, Planet, Profit’, is afgelopen week mijn tweede blog over Het Nieuwe Werken online gegaan op de website www.ervaarhetnieuwewerken.nl. Hieronder kun je de blogpost lezen.

Koffie-automaat

Naast alle voordelen van Het Nieuwe Werken, kleven er natuurlijk (‘elk voordeel heb z’n nadeel’) ook nadelen aan HNW. Zo komen er kosten om de hoek kijken voor het inrichten van een werkplek thuis. De basis is toch wel een degelijk bureau, een goede bureaustoel en goede hardware en software.

Maar volgens 99% van de onderzoeken en artikelen die ik over HNW lees, wegen de kosten bij lange na niet op tegen de baten; minder/geen reistijd (en dus minder belasting voor het milieu), geen lege kantoorplekken, betere concentratie omdat je niet voor elk wissewasje gestoord wordt door een collega en wellicht toch deels kunnen werken als je je niet lekker voelt.

Waar het een aantal jaar geleden erg lastig was om thuis te werken, is het nu door (mobiel) internet prima te doen. Je bent immers altijd op de hoogte van de belangrijke nieuwtjes en afspraken door e-mail, onderweg de mail of andere websites checken is geen probleem meer met een BlackBerry, iPhone, laptop of tablet pc en zelfs intranet (al dan niet via Yammer) kun je buiten kantoor gebruiken.

Het enige wat je dan mist, zijn de gesprekken bij de koffie-automaat en bijeenkomsten die net zijn op dagen dat je thuis werkt. Maar die zijn natuurlijk ook prima te plannen, zodat ook vergaderingen kunnen worden gebundeld tijdens een vaste of flexibele kantoordag.

Als je werkgever meedenkt, en jijzelf er flexibel en positief in staat, dan zijn de baten zeker hoger dan de lasten. Mits je goed overlegd, en collega’s je ook op de hoogte houden op dagen dat je er niet bent. Maar als veel meer collega’s thuis werken, dan zal dat steeds meer ingeburgerd raken en daarmee minder een probleem zijn.

De koffie-praatjes moeten dan maar via Yammer of Twitter.

Advertenties

4 thoughts on “… de koffie-automaat

  1. Pingback: … mijn mobiele kantoortje | maaikeontdekt

  2. Ik had verwacht dat je er ook nog bij zou zetten dat HNW het beste werkt met een ipad;)

    Bij mijn baan/stage wordt het toch enigzins lastig, dat ‘nieuwe werken’. Mensen aanwijzingen geven via internet of helpen eten/tanden poetsen/naar bed brengen via twitter wordt enigszins lastig;)

  3. Of Facebook, Skype, Viber, via de ouderwetse papieren post contact hebben. De via de telefoon (met of zonder beeld) kan ook nog. Zelfs meer mogelijkheden dan in de tijd dat er alleen nog maar koffie-automaat-momenten bestonden.

    Enne… er mogen bij HNW óók ‘gewoon’ LIVE-koffie-momenten worden afgesproken 🙂

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s