… de voordelen van privacy

privacy: pri – va – cy (Engels)
de -woord (vrouwelijk)
vrijheid, ongestoordheid in de huiselijke kring, in het private leven; afscherming tegen onbevoegde inmenging in iemands zaken

De laatste tijd ben ik veel bezig met het woord privacy. In mijn werk, bij een stichting tegen huiselijk geweld, is het natuurlijk een groot issue, maar ook privé kom ik het woord regelmatig tegen. Wat wil ik ‘geheim’ houden, en wat vertel ik mijn omgeving (en de rest van de wereld) bijvoorbeeld via social media als Twitter?

Een deel van mijn vrienden en familie vindt het raar en soms zelfs lichtelijk irritant dat ik mezelf een soort van bloot geef via diverse platforms op internet. Nu vertel ik lang niet alles, dus ze kunnen me niet betichten van woorden-diarree, maar toch vinden sommigen het onzinnig wat ik deel. Overigens heb ik mijn Facebook-account wel afgeschermd, en zelfs dan plaats ik geen foto’s van mezelf of anderen waar ik niet 100% achter sta (en die dus eigenlijk iedereen mag zien, maar die ik liever wat meer privé houd).

Het grappige is dat ik wel veel te danken heb aan social media; een baan via LinkedIn, een opleiding, veel interessante tips, maar ook simpele dingen als een waterkoker en een paar boeken. En natuurlijk veel mensen die mijn blogs lezen.

Als ik op vakantie ga, zal ik dat niet uitgebreid vertellen, want ik weet dat meneer/mevrouw inbreker met mijn online profielen redelijk eenvoudig kan vinden waar ik woon. Maar verder heb ik niet veel problemen met het feit dat ik makkelijk te vinden ben online; ik zie het als een voordeel. Omdat ik veel deel, delen anderen ook veel met mij, waardoor we er allemaal iets beter/slimmer/blijer van worden.

#durftevragen Wat vinden jullie; gaat privacy voor alles?

Advertenties

2 thoughts on “… de voordelen van privacy

 1. Hoi Maaike,

  Ik ben het helemaal met je eens. Privacy is belangrijk, maar het betekent niet dat je geen gebruik zou kunnen maken van sociale media, als je dit vindt. Ik vind privacy vooral een issue wanneer we kijken naar wetgevende of handhavende organen, zoals de overheid, of de recherche. Hoever vinden we dat zij mogen gaan? Mogen zij zomaar ‘inbreken’ in mijn facebook profiel, in het mom van de jacht op kinderporno? (ik noem maar een willekeurig voorbeeld).

  Ken je trouwens BOF? (BitsOfFreedom) http://www.bof.nl leuk om eens te lezen!

  Grts,
  Jacco

 2. Hoi Maaike!
  Ik kan me zo erg vinden in deze post. Ik heb laatst namelijk ook een column geschreven over evt. voor- en nadelen van sociale media. Ik zie het inderdaad ook als voordeel dat ik makkelijk te vinden ben en veel (niet te veel) deel. Anderen delen daardoor ook veel met jou. Beetje online netwerken kan geen kwaad, zo lang je jezelf geen schade doet.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s